A Salgótarjáni Hegyikerékpár Egyesület

 

A Salgótarjáni Hegyikerékpár Egyesület 1991-ben jött létre azzal a céllal, hogy az akkor még nagyon új sportág helyi szerelmeseit egy csapatba tömörítse. Magyarországon mi voltunk az első olyan egyesület, melyet kifejezetten hegyikerékpáros célokkal keltettek életre. Már 1991-ben két versenyt rendeztünk Salgótarján környékén és a sportág önálló Országos Szövetségének megalakításában szintén tevékeny szerepet vállaltunk. Napjainkra a Salgótarjáni HKE a Magyar Mountain Bike Szövetség alapító közül az egyetlen közösség, mely eredeti formájában létezik. Az újonnan alakult szövetség által szervezett első Országos Bajnokság 1993-as nyitófutamának rendezési jogát is elnyertük, melyet ünnepélyes keretek között Zwack Péter úr nyitott meg.

Az elmúlt több mint 25 év során néhány esztendőtől eltekintve évről-évre tevékeny szerepet vállaltunk az országos versenyrendszer fenntartásában, ezek mellett pedig versenyzőink eredményessége révén 1997-ben a legsikeresebb csapatnak járó megtisztelő cím is Salgótarjánt illette meg, többször dobogós helyezést értünk el a csapatversenyben. Egyesületünk színeiben olyan versenyzők kerültek a hegyikerékpározás hazai élvonalába mint (dr.) Bakos Gergő, Bene Zoltán, Koós Brigitta, Kotroczó Nándor, Ruszin Richárd vagy Vertich Tamás – a legtöbben a magyar válogatott tagjaként kontinens- és világbajnokságokon álltak helyt.

Egyesületünk 1995 óta minden évben megrendezi a 4 vagy 3 futamból álló Hegyikerékpáros Városi Bajnokság sorozatot, elsősorban tehetségkutató célzattal közel 100 ilyen futamot rendeztünk meg történetünk során. Az XCO szakágban közel 20 országos bajnokságot, magyar kupa futamot, illetve utánpótlás magyar kupa futamot rendeztünk meg a Salgótarján környéki hegyekben, közülük kiemelkedett az a 2010-es C1-es kategóriájú olimpiai kvalifikációs nemzetközi esemény, melyen tíz ország sportolói rótták a köröket az Eresztvény és Salgó vára környékén kijelölt nyomvonalon. Az országúti kerékpározás terén évekig társrendezői voltunk a Salgó Kupa hegyi időfutamnak, majd az országos Amatőr Kupa Sorozat részeként éveken át a Tarján Kupa mezőnyversennyel jelentünk meg a versenynaptárban. A Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület a ’90-es évek végétől a cyclo-cross sportág hazai lélegeztetőgépének egyik működtetője volt, majd a helyzetet megelévelve, további négy egyesülettel összefogva életre keltettük a SuperCross Sorozatot, melynek hagyatékaként napjainkban ez a szakág a hazai kerékpársport egyik, ha nem a legdinamikusabban fejlődő szegmense. Egyesületünk tucatnyi országúti- és hegyikerékpáros, továbbá gyalogos teljesítménytúrát, túramozgalmat rendezett alapítása óta, egyben az egyik életben tartója a Kohász Kék teljesítménytúrának. Mindemellett megszámlálhatatlan városi- és megyei kerékpáros versenyt és programot szerveztünk tájbringától kezdve triálversenyekig. Egyesületünk néhány évvel ezelőtt triatlonosokkal is bővült, így kerültek be repertoárunkba a duatlon és az aquatlon versenyek is.

A Salgótarjáni Hegyikerékpár Egyesület lokális szerepvállalása is igen jelentősnek mondható. A hegyikerékpározás színhelyéül szolgáló természetet “kezelő” szervekkel túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy hazánkban máig kevés térségben tapasztalható, remek együttműködésben vagyunk. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal néhány évvel ezelőtt közösen teremtettük meg az erdei kerékpározás jelenleg is hatályos jogszabályoknak megfelelő feltételrendszerét. A Salgótarján környéki hegyikerékpáros turistajelzés-hálózat ebben az együttműködésben 50 kilométerrel indult, mára megközelíti a 100 kilométert, jelenleg további 50 kilométernyi jelzés kialakításán dolgozunk partnereinkkel. Ezen útvonalak kifejezetten hegyikerékpárosok számára kerültek kijelölésre, de vannak olyan szakaszai is, melynek családok is bátran nekivághatnak. A Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület végzi a kerékpárosok helyi érdekképviseletét is, gyakori közreműködői vagyunk kerékpározással kapcsolatos fejlesztések előkészítésének és a kerékpározással kapcsolatos szemléletformálásnak is.

A Salgótarjáni HKE két országos sportági szövetségnek, a Magyar Kerékpáros Szövetségnek és a Magyar Triatlon Szövetségnek, továbbá egy turisztikai szervezetnek, a Salgótarjáni Helyi Turisztikai Desztináció Menedzsment Egyesületnek tagja. A Salgótarjáni Hegyikerékpár Egyesület jelenleg három hivatalos és egy “nem hivatalos” szakággal rendelkezik. Az egyesületen belüli szakágak kialakítását a taglétszám folyamatos emelkedése hívta életre, hiszen a 2000-es évek közepénre elértük azóta is stagnáló, 170-180 fő közötti létszámunkat. 2006-ban az egyesületen belül kialakításra került a hegyikerékpáros-, a túrakerékpáros- és az országúti kerékpáros szakág – utóbbi néhány éve kiegészült a triatlonosokkal. Az egyesület égiszén belül működik továbbá a bike&vine szakág.

A Salgótarjáni Hegyikerékpár Egyesületet 1991 és 2006 között Szabó Ferenc Gábor, 2006 és 2013 között Melihercsik János vezette. Az egyesület elnöke jelenleg Kotroczó Nándor, alelnöke Kéri István, elnökségi tagjai Kreicsi Gábor (túra szakág), Nagy Péter (országúti kerékpáros és triatlon szakág), Verebélyi Zsolt (hegyikerékpáros szakág), Frics Balázs (hegyikerékpáros szakág), felügyelő bizottságának tagjai Szabó Ferenc Gábor (felügyelő bizottsági elnök), Domonkos György és Hegyes Iván.

Salgótarján, 2020. február 1.