Elnöki beköszöntő

 

Elnöki Beköszöntő

Mint az egyesület új-régi elnöke szeretettel köszöntöm az egyesületünk tagjait, és mindenkit aki a honlapunkra téved.

Tavaly múlt harminc éve, hogy az egyesületünket megalakítottuk, 1991. júniusában. Az első 15 évben voltam az egyesület elnöke, most 15 év múltával újra itt talált az idő. Legkésőbb 15 év múlva újra át szeretném adni ezt a posztot (sic!), de nézzünk csak kicsit vissza, és utána természetesen mindenképpen előre.
Először is szeretném megköszönni az elődeim munkáját, hogy azt a célt, és szellemiséget amivel indítottuk az egyesületet fenntartottak úgy, hogy a velünk egyidőben (igazából kicsit mind utánunk) alakult  hegyikerékpáros egyesületek sajnos már nem működnek.

Úgy vélem, hogy az egyesület elnöke csak egy cím, az egyesületünket az egyesület elnöksége vezeti elnökkel, alelnökkel elnökségi tagokkal, így együtt, Az egyesület működésével kapcsolatos döntések is itt születnek, már ami nem közgyűlési hatáskör .
Az elnöki cím hitem szerint leginkább arra hivatott, hogy megteremtse az egyesület egységét. Az egyesület működtetésének feladatai megoszlanak, ez változtatás az előzőekhez képest, mivel sokszor ez egy ember vállát terhelte.

Mi mindig is kinyilvánítottuk, hogy az egyesületünk amatőr egyesület, amit a kerékpározás, hegyikerékpározás élményként való megélése hívott életre, és ennek az élménynek a megosztása, mások általi megélésének a segítése, a bringázás szeretete tart össze.

Az egyesületünk tehát amatőr egyesület, de ha ezen felül versenyeredményeink is születnek az csak plusz, de nem a fő motiváció kell, hogy legyen! Láttuk annak idején, hogy ez a teljesítmény centrikus felfogás hova vezetett más egyesületek életében.

A világ változik, más volt a helyzet 1991-ben, más 2001-ben, és más manapság. Változott az egyesületi tagság életkori összetétele is az elmúlt évtizedekben, ezt mind tudomásul kell vennünk és az egyesület céljait, funkcióját tekintve alkalmazkodnunk kell hozzá.
Fentiek miatt az egyesület életében  a súlypontot  a túrázás, turisztika, élmény biciklizés irányába szeretnénk elmozdítani, mely természetesen nem azt jelenti hogy a versenyzést nem támogatnánk, a kiemelkedő teljesítményt nyújtó és versenyezni vágyó tagjainkat továbbra is támogatjuk lehetőségeink szerint.
Vannak terveink, pl. rendszeres találkozóhely és időpont, havonta meghirdetett túrák együttes tekerések, melyek a fenti célokat és egyesületünk közösségi életét lesznek hivatottak elősegíteni – ezeket majd időben közzétesszük.

Végtére is – továbbra is az a célunk, hogy a kerékpározás minél több ember számára örömet szerezzen, kinek a kitűzött teljesítmény elérése, kinek egy jó kikapcsolódás szintjén. Úgy gondoljuk, az egyesületünk ebben tud segítséget nyújtani, és egyben közösséget teremteni.

 

Szabó Ferenc Gábor, Salgótarján, 2022. február 1.